Kalas
Klas
650 photos
Info
LocationStockholm
Mac: Backup 
August 2, 2007
Och så va det de här tråkiga avsnittet med backup. Inte särskilt kul å ägna sig åt men desto bättre när det skiter sig. I sanningens namn är det inte min starka sida heller men här är några sjyssta gratisprogram/tjänster som en spark i ändan för att komma igång.
Först kommer det mycket snygga TimeDrawer. Det sparar olika versioner av ett dokument så du kan gå tillbaka i tiden och hitta den versionen den söker. Helt perfekt för t ex word-dokument och precis som det efterlänktade Time Machine i kommande Leopard. Av inläggen i Macfeber att dömma verkar "gratis" va lite oklart men för mig funkar det fint hittills iaf. Edit: Inte längre. Limited trial.
Har du endast mindre backuper att göra finns det gratis uppladdning till en server över internet upp till 2 Gb data hos Mozy. Kan tänka mig att det kan ta en stund. Stöder dock sk inkrementella backuper (dvs att programmet ser vilka filer som ändrats och endast dessa laddas upp på nytt), vilket innebär att det ffa är första gången du får sitta å vänta en stund.
Sitter du på en bärbar dator, alltså med större risk att tappa och krascha hårddisken eller helt enkelt få den snodd, kanske man snarare ska börja överväga program som klonar hårddisken till en extern enhet. Det innebär att det skapas en kopia av den som du t o m kan starta upp datorn ifrån men detta kräver en extern disk med firewire-anslutning. På så vis har du även kvar alla inställningar, program, mm, mm. Givetvis funkar det även till en billigare USB2-disk men då utan boot-funktionen. Två uppskattade sådana program är SuperDuper! och Carbon Copy Cloner.
För att lära sig mer om backup på Macar finns en bra guide med olika varianter man kan använda sig av. Även de flesta forum brukar ha många trådar på temat och nästan lika många åsikter.
Något jag använder mig av som egentligen inte är en fullvärdig backup är en gratistjänst från Microsoft som heter FolderShare. (Japp, inte stolt över att använda Microsoft men det är faktiskt en bra tjänst, bortsett från det sanslöst fula windows-gränssnittet förstås...). Det är en tjänst som låter dig synka filer mellan två eller flera datorer. Det kräver dock internet-uppkoppling (pågående) men är perfekt för att kunna jobba med samma filer hemma som på jobbet. Inget mer trassel kring glömda Usb-minnen eller senaste version. Så fort jag kommer hem synkas mina filer med jobbdatorn i de mappar jag vill. Så på sätt å vis fungerar den även som en backup för mina laptop-filer. Tjänsten erbjuder även möjligheten att dela mappar med andra samt ge dessa olika behörigheter, t ex bara läsa, etc, och det på såväl Mac som PC. Även en bra möjlighet att synka "on-demand", dvs jag kan se vilka filer som finns men börjar inte synka de förrän jag själv vill. Ser en perfekt möjlighet att dela musik å annat med kompisar... ;-) Hittills fungerat mycket bra och det är främst din uppkoppling som sätter begränsningen.
 
 
 
 
 
Feedback