Kalas
Klas
650 photos
Info
LocationStockholm
Mac: Bränna i OSX 
January 10, 2008
I PC-världen finns en del vanliga format som man titt som tätt springer på när man laddar ner grejer på nätet. När det gäller skivavbilder, alltså sånt som är tänkt att brännas på skiva, är formaten .cue och .bin samt .iso populära. I mac-världen är de inte lika vanligt förekommande då det helst används .dmg-formatet, s k disk image. Men det gör inte de andra formaten oanvändbara men såvitt jag vet måste de först brännas till skiva.
Edit: Som påpekats i en kommentar kan ju faktiskt .iso-filer spelas av VLC utan att brännas. Tänkte inte på det...  :)

.ISO kan enkelt brännas direkt genom OSX. Gå till "Program" - "Verktygsprogram" och öppna "Skivverktyg". Väl där välj "Avbilder" och sedan "Bränn". Där kan du sedan välja den .iso-fil du laddat ner. Rör det sig t ex om en DVD-film bränns den i rätt format och kan spelas i t ex vanliga DVD-spelare. (Förutsätter förstås att den skapades rätt och att din DVD-spelare stöder formatet.)


När det kommer till bin/cue-filer stöds detta format inte av OSX men däremot av ett litet gratisprogram vid namnet Burn, dessutom med en riktigt snygg ikon. Givetvis fungerar det betydligt dyrare Toast oxå men gratis är ju alltid trevligt. Välj helt enkelt den .cue-fil du vill bränna med den tillhörande .bin-filen och Burn sköter resten.

Feedback