Projektplanering 
July 28, 2008
 
I dag har jag två altaner: En utanför köket (där jag just gjort en grill) och en utanför vardagsrummet, vilken står på pålar från marken. Sara (en av mina kolleger) kallar den för "kommandobryggan", vilket är ett rätt träffande namn. Men ovanpå vardagsrummet, på den platta utbyggnadsdelen, där skulle jag kunna ha en solaltan. På bilden nedan ser dete ut som en neonskylt.
Där finns ett papptak, som lutar 6,5° från mitten och som för övrigt behöver ny papp. Det syns tydligt på bilden nedan, tagen uppifrån berget.Från kupan behöver jag då en dörr, som gör att jag kan gå ut på altanen. Där finns redan ett fönster och jag tänkte från början i princip ta bort nedre delen och sedan fylla igen den del som jag inte använde. Nedan ser man en bild av kupan utifrån taket, som jag tog i fjol, innan jag bytte panel på den. Jag har redan tagit bort en bräda för att kunna få rätt ny färg, både på kupan och resten av huset. Det blev nämligen både ommålat och fick nytt tak juli 2007.
När jag jobbade med kupan sommaren 2007, så klättrade jag ut och in via fönstret. Det var rätt besvärligt, för fönstret sitter rätt högt upp. Se bilden nedan som visar fönstret inifrån. Den togs 2006 när jag precis hade målat om det vitt. Det finns en vit gardin kappa som skymmer översta fönsterraden.
Så hela proojektet delades upp i följande delprojekt:
1. Ta upp hål i väggen
2. Sätta en dörr i detta hål
3. Lägga ny papp ovanpå den gamla
4. Bygga terass
I de följande inläggen i denna kanal kan man följa projektet och se vilka problem jag stötte på och hur de löstes. Kanske kan jag inspirera någon mer att göra liknande projekt. Vill bara meddela att jag i slöjd i skolan blev nätt och jämt godkänd!
 
Ta upp hål i väggen 
July 28, 2008
Det första delprojektet var alltså att ta upp ett hål ut mot taket för att senare montera en dörr där. Men ganska snart upptäckte jag att en altandörr skulle kosta ca 7000 kr. Det tyckte jag var lite väl häftigt. Man kunde dock köpa en enklare dörr från Skånsk Byggtjänst för ca 3000 kr, men för ungefär samma pris kunde jag istället köpa en riktigt ytterdörr med fönsterglas. Så det gjorde jag. Den var dock en tung rackare och jag kunde inte bära upp den själv. Det slutade med att jag lyfte den av karmen därute, bar upp själva karmen och kånkade sedan fram den tunga dörren till trappan upp. Jag drog ett grovt rep genom låshålet och med ett tunnare höll jag upp övre gångjärnet. På så sätt kunde jag stå på ovanvåningen och ett steg i taget lyfta upp dörren. Tanken var sedan att mycket ordentligt mäta ut var jag skulle såga, sedan såga och därefter montera 95x45 reglar som jag sedan kan fästa karmen i. Men Jan på byggcenter sa att dörren borde vara minst 10 cm ovanför taket med tanke på att töande snö inte skulle rinna in. Och det visade sig att golvet därinne var en god bit under taket därute! Så det blev till att ha dörren så långt åt höger som möjligt. Jag bestämde mig för att ha kvar halva fönstret och sedan såga ut en öppning för dörren ungefär lika långt bort åt höger. Det viktigaste var ju bottenlinjen. Den skulle ligga så högt som möjligt men ändå så lågt att dörren fick plats under taket. Jag mätte och kollade åtskilliga gånger och bestämde mig till sist. Ritade ut linjerna med hjälp av ett laservattenpass, tog ett 16 mm långborr och ett djupt andetag och borrade hål längst ner till vänster. Det kom rätt långt ner...
Det fanns också ett fönsterbleck och ett pbleck på ovansidan av fönstret som båda var av plåt. Det visade sig senare att jag hade mycket väl kunnat såga genom dem med den vanliga sågen, men nu höll jag på att fibbla med bågfil och huggjärn för att få bort dem. Min såg var en tigersåg med 30 cm lång klinga, som det senare visade sig sågade den lika bra genoom spik, plåt, papp och trä! Vad som också visade sig var att väggarna var 15 cm massivt trä, stort sett.
Räknat inifrån har vi tapet, 15 mm tretex-skiva, 3 mm trälist, papp, 10 cm tjock spontad bräda, vindpapp, gammal 22 mm panel, glasullsskiva, 22 mm läkt, vindpapp och så slutligen min nya 22 mm panel. Allt detta sågade jag genom. Gissa om det tog tid! Dessutom var jag tvungen att ta det i bitar, för annars skulle jag inte kunna hantera hela klumpen och taket skulle nog inte hålla om det skulle falla omkull. Men till sist hade jag öppnat för dörren...
Man kan nedan se hur det såg ut i botten på hålet. Där var ytterst takpapp, sedan en plåt och under den ännu mera papp. Så det är allt ordentligt gjort! Och jag sågade genom rubbet!
 
Sätta in dörr 
July 28, 2008
Så var det dags att sätta in dörren. Först gällde det att få till stånd en ordentlig och vattentät tröskel.
I botten ladde jag först underlagspapp, linoleumplattor (3 st) och ovanpå detta lade jag ett fönsterbleck av plåt, lutande utåt. På detta satte jag sedan dörrkarmen.
På denna bilden ser man också de två 95x45 mm reglar jag spikade fast i väggen. Då jag hade sågat med tigersåg var inte snittet alldeles rakt och jag hade dessutom beräknat 15 mm glapp totalt. Nu blev det noll på ena sidan och ca 15 på den andra.Ovanpå karmen skulle jag ha ett pbleck och för att kunna fästa det var jag tvungen att ta bort en bit panel. Man ser också tydligt ett problem jag råkade ut för när jag sågade ovankanten. Snittet ligger ca 5 cm under taket och det var omöjligt att hålla sågen horisontell. Snittet lutar därför uppåt och dessvärre ökar lutningen allteftersom jag sågade och blev tröttare och tröttare i armarna.
Nu kan detta åtgärdas med god utfyllnad invändigt och genom att man byter all panel. Emellertid var det varning för regn, så jag bestämde mig för att låta det vara snett och rätta till det senare för att säkert bli klar innan regnet kom. Dörrkarmen monterades och jag kontrollerade noga att den var vågrät och lodrät på alla håll och kanter. Jag fäste den med fyra karmskruvar på gångjärnsidan och baxade sedan ut dörren. Efter sju mödor och åtta besvär fick jag den äntligen på gångjärnen. Det var till att lyfta den med foten på en kofot som balanserade på en tjock träbit och sedan försöka passa in den i tre gångjärn. Men det gick och resultatet syns nedan. Passformen var redan från början perfekt, inga skav och inget glapp!
En vit dörr syns ju väldigt tydligt, så när jag målade den nya panelen jag satt upp åkte dörren med av bara farten.
Här har jag också satt på ett maffigt dörrtrycke, ska det va så ska det va! Eftersom taket lutar tror man att underdelen av dörren är sned, men det är den inte; det är en synvilla!Ja, så var det dags att dreva för att täta dörren. För att täta det sneda utrymmet ordentligt skaffade jag lite fogskum och sprutade in där. Men det blev nog lite mycket...
Jag tog emellertid bort det innan det hade torkat och spikade sedan på lister i lite olika format för att täcka alla ojämnheter. Så målade jag dem, i en lite avvikande nyans än väggen i övrigt och så snickarade jag ihop en trappa av lite spillvirke jag hade hemma. Resultatet syns nedan.
Allt som allt tog det ca en vecka (fast en dag gick bort för andra aktiviteter) och kostade ca 4500 kr. Så nu kan jag ta itu med nästa projekt: Lägga ny papp på taket och efter det kommer äntligen min takaltan!
Lägga nytt tak 
July 28, 2008
Nästa delprojekt i mitt takaltanprojekt var att lägga nytt papptak på utbyggnaden. Det gamla taket var över 30 år gammalt och torde börja läcka vilket år som helst. Faktum är att det läckte i fjol efter det att jag hade bytt panel på kupan och stått och grejat där, tappat spik på taket och snickrat för fullt. Det var i en av de svetsade skarvarna mellan våderna som det gått hål. Jag lagade det provisoriskt. Under arbetet med dörren hade jag också stått och grejat ute på taket, så det var bara att lägga nytt.Jag har nu mätt lutningen igen och kom fram till ungefär 6°. Därför måste jag ha en extra tjock papp, Mataki Självtäck 5000 som fungerar ner till 3,6°. Ca 650 kr per rulle och det behövs ungefär 10 rullar! Denna pappen är försedd med klisterremsor, så den övre vådens undre klisterremsa fastnar på undre vådens övre klisterremsa. Typiskt nog var taket ungefär 7,5 m långt medan varje rulle innehåll 7 meter. Den var en meter bred och Janne på byggcenter räknade ut att det skulle behövas 10 st. Jag köpte nio, för att kanske klara mig med dem.Tekniken när man lägger på tvären, vilket jag gjorde, är att börja nerifrån och gå upp. Man ska ta bort skyddsfilmen för undre vådens övre klisterkant, spika fast det med pappspik, sedan lägga på den övre våden och till sist dra bort skyddsfilmen och trampa till. Men det visade sig inte fungera speciellt bra. För det första är det ingen höjdare att hårt slå en hammare i en kletig klisterremsa, den fastnar! Sedan var det så tjockt lager med papp på taket att spiken inte gick ner i träet underst. Så spiken var verkningslösa. Dessutom var det väldigt jobbigt att krypa omkring på taket, speciellt med mitt skadade högra knä. Så jag bestämde mig för att klistra fast den nya pappen i den gamla istället. Men även detta var jobbigt. Jag hade en sorts kittkniv och strök på asfaltklistret. Då måste jag böja mig ner hela tiden och de som känner mig vet att det finns något som tar emot när jag ska böja mig. Så det var dags för en innovation:
Ett gammalt kvastskaft som stod i en hörna i verkstaden, en gammal diskborste och lite silvertejp! Jag står upp, doppar ner borsten i klisterburken och stryker ut det på taket. Det gick väldigt fort på det viset, jag var klar vid tre-tiden redan och då hade jag tagit det så lugnt, rullarna väger 34 kg och jag måste kånka upp dem från källaren till övervåningen. Dessutom mådde jag inte alls bra, så när alla nio rullarna var utrullade åkte jag iväg och gjorde lite andra ärenden. Men så här blev det i varje fall. Det svarta streket är en oanvänd klisterremsa, det visade sig nämligen att den översta våden väl räckte över taknocken.
Men i ändarna fattas det en del. I ytterkanten är det ca en halvmeter, medan det är mindre i innerkanten. Ska hitta någon lösning i nästa vecka, orkar inte just nu.




Så måste jag städa och plocka undan inför det sista delprojektet: Själva altanen!
Terass del 1 
July 28, 2008
Ja, så var det då dags att börja med själva terassen! Glad i hågen tog jag bilen till Byggcenter i Trollhättan, men ack, där hade de inga 22x95 trallbräder. Däremot fanns det 28x95. Så jag lånade en släpvagn, lastade på 2 st 45x195 impregnerade reglar som var 4,80 långa, 2 st 45x145 som var 3,90 samt 2 st 45x95 som var 3,60, den längd som jag skulle ha. Plockade dessutom på mig 5 st 28x95 som även de var 3,90, det visade sig nämligen att det var blandade längder och inte några fasta som jag trodde. Dessutom var de flesta av alldeles fel längd, så jag bestämde mig för att skaffa trallvirket på annat håll. Det hela gick på en bit över 1000 kr.Jag åkte hem och lastade av och åkte och lämnade kärran. På hemvägen köpte jag ännu en skruvdragare för 195 kr på ÖB, jag tänkte att det blev ju rätt mkt skruvdragning så medans den ene används kan jag använda den andre. Letade virke på Cheapy, men där fanns inget alls. Så jag bestämde mig för att åka till ByggMax i Uddevalla och där fanns, men bara i längder om 3,30 m! Men jag trodde det skulle gå med dessa också, terassen blir lite smalare men det kan man leva med. Däremot fanns ingen släpvagn att låna och jag hade inte satt på takräcket, så jag plockade in 15 bräder i bilen på ett fullkomligt livsfarligt sätt, men det gick bra att köra hem! Då hade i stort sett hela dagen gått! Och jag var 350 kr fattigare; överkomligt.Men på kvällen började jag lägga ut själva plattformen och på bilden nedan ser man hur jag tänkt.
Längst ut ligger en 45x195 som är 3,60 lång, så kommer 145, 95 och 45 mm lagda på et avstånd så ovansidan är någorlunda vågrät. Avståndet blir ungefär 60 cm mellan dem. Dessa reglar vilar på bräder som ligger ovanpå takreglarna. Tanken är alltså att vikten ska vila på reglarna och inte på råsponten däremellan. Jag lade en bräda i mitten också, för annars blev det för mkt svikt. 45x45 reglarna fick jag åka och köpa på Cheapy 10 min innan de stängde och det fanns bara 3,30 så jag får skarva till 30 cm på ett mkt stabilt sätt eftersom de ska bära upp delar av terassen. Jag fick skruvat på de 15 bräderna jag köpte och var klar ca halv tio på kvällen. Idag satte jag på takräcke och åkte till Byggmax och plockade till mig de felande 24 trallbräderna och lade dem på taket. Jag tog från samma ställe som dagen innan, men döm om min förvåning då de vid betalningen (700 kr) visade sig vara 3,90 m långa! Men när jag lade dem på taket så visade det sig att de passade alldeles utmärkt! Så nu får jag skarva i den del jag lade igår! Se bilden nedan!
Men så började det regna och för att inte förlora tid åkte jag till Cheapy för att köpa reglar till staketet och ett pilstaket, som de sålde där. En del på 120x100 kostade 65 kr, var lätt, släppte genom luft men förhindrade ändå insyn. Nu blåser det förskräckligt och det regnar till och från, så det blir väl inget mer gjort idag! :-(Men så här ser det om man står ute på nocken och ser in mot dörren:
Jag ska göra en gång från dörren till terassen av de 28x95-bräder jag köpt på mig. En av 195-reglarna behövde jag inte, så den får jag ha till ngt annat.
 
Terass del 2 
July 28, 2008
Idag hade jag alla grejerna hemma och kunde jobba ostört med terassen hela dagen. Fast jag var en tur på apoteket och så köpte jag nya sommardäck, så ett par timmar av eftermiddagen försvann. Jag blev emellertid klar med hela däcket innan jag gav mig av och resultatet blev som nedan
Det regnade i lite omgångar, därav vätan på taket. Den uppmärksamme iakttagaren ser att bräderna som höjer upp tvärbalkarna inte riktigt stämmer överens, de som är närmast är lite förskjutna åt höger. Jag vet inte vad det kan bero på, men så är det. Dumt nog var inte bärreglarna exakt lika långa så man ser att den yttersta brädan är inte fäst med lika många spik som de andra. Jag fick också skarvat i hålet till höger, utanför bilden, det som uppkom då jag helt plpötsligt fick bräder som var 3,90 och inte 3,30 som de första. Jag tog en bit 195x45 som jag sågat av de långa reglarna, delade den på längden så ena sidan blev 10 cm hög och använde den till att spika de 60cm långa skarvbräderna i. Det blev faktiskt inte så pjåkigt!
Till sist gjorde jag så en "spång" från dörren ut på terassen. Den består av ett antal 28x95 som i ena ändan ligger löst på ena brädan som höjer upp tvärbalkarna, i den andra direkt på taket under panelen. På så sätt ligger ingen del dikt an mot taket. Jag skruvade också en tvärslå tvärsöver på ovansidan för att göra det hela lite mindre gungigt. På undersidan vilket var det naturliga, kunde jag inte ha den för då skulle det tynga precis mellan två takstolar. Möjligen får jag lägga dit fler tvärslåar och kanske rent av limma dem också för att det ska hålla ordentligt.
Efter detta var det så dags för insynsskyddet. Jag hade köpt nio stycken 120x100 "staketdelar" av flätad och torkad pil. De kostade 65 kr styck, så kostnaden var överkomlig. Men det visade sig vara väldigt omtåliga. Hursomhelst, jag började monteringen längst ut och jobbade mig inåt, väl vetande att den sista enheten skulle bli för stor. Jag skruvade fast 45x45 reglar, 150 cm höga i den bärande regeln längst ut. På den högra sidan, sedd från huset låg bräder och regel kant i kant så det var bara att skruva. Jag lade en överbliven brädstump under och skruvade sedan fast den med två 57 mm trallskruvar. Sedan förborrade jag och skruvade sedan med två 60x5,5 träskruvar. Det hoppas jag gör att det håller ordentligt. Staket släpper igenom luften rätt bra och då det stundtals blåste rätt bra såg jag att det verkade inte vara några hållfasthetsproblem. Den delen som är närmast huset blev emellertid ca 20 cm kortare än de andra eftersom de fyra stolparna faktiskt upptar 45 mm vardera.




Man ser här de fyra delarna jag fått upp så här långt. De släpper genom en del sol och man ser ganska väl ut genom dem, men jag tror det är svårare att se genom om man kommer på vägen. På framsidan ska jag sätta tre skärmar, men det blir ett litet glapp på ca 15 cm eftersom däcket är 3,90 brett. Får väl sätta ngt där, en krukväxt kanske... Men jag kunde inte sätta upp dem eftersom jag inte hade några vinklade spikpplattor att fästa stolparna i. De får jag åka iväg och skaffa i morgon. Fäster nog varje stolpe med två vinklar, i vinkel mot varandra. Jag passade också på att ta lite bilder nerifrån för att få ett intryck och faktiskt så matchar färgen hyfsat mot husets färg.
I morgon ska jag också försöka kapa två av skärmarna, det innebär att jag skruvar loss ena sidan och sedan plockar ut ca 20 cm vidjor, sågar av de stolpar som de är flätade kring och sedan skruvar tillbaka gaveln. Problemet är att hålla fast denna ömtåliga konstruktion medan jag sågar av flätribborna.
 
Klart! 
July 28, 2008
Så blev jag då äntligen klar med altanen! Här ligger jag och njuter efter väl förrättat värv.

Insynsskydden är gjorda av flätad pil och har flera fördelar:1. De är väldigt lätta, vilket är viktigt eftersom taket egentligen inte är gjort för större belastningar. 2. De är billiga (65 kr styck)3. Det går snabbt att montera dem.4. De släpper genom vinden, så det blir ingen stor vindbelastnnng på stolparnaLite konstruktionsdetaljer. Stolparna är 45x45 eftersom insynsskydden är så lätta. På vänstra och högra sidan (sedd från dörren) är de skruvade i bärlinorna, som är 145 resp 195 mm höga. Men på framsidan hade jag inga sådana, så där satte jag ett antal vinklar.
Men de är bara 90 mm långa, så stolparna står ganska ostadigt, speciellt i vinkelrät mot staketet. Jag måste hitta ngn annan konstruktion där. Altandäcket är 3,90 brett och 3,60 djupt. Det medförde att det sista insynsskyddet närmast huset bara kan vara 103 cm istället för 121,5 cm som de andra är. Det innebar att jag fick skruva bort sidostycket på pilstaketet (det vara skruvat fast med en enkel skruv i de runda tvärslåarna. Så plockade jag bort ett antal vidjor, sågade av tvärslån och satte på sidostycket igen. Att ta av och sätta på sidostycket görs bäst stående, medan man sågar bäst om det hela ligger på ett bord. Jag använde en japansåg och då var det inga problem. Med en vanlig fogsvans, hackade det rätt mycket. Sett från vägen blev det så här:
 
Mankan skymta solstolen, så insynsskyddet är inte helt perfekt. Men jag tror inte pilarna håller över vintern, så nästa år får jag skruva på bräder.Nu ska jag bara städa och plocka undan alla grejor jag släpat fram!
Bygga grill på en eftermiddag 
July 20, 2008
Jag skulle ha en fest fredagen 27 juni 2008. Som vanligt hade jag lovat att grilla och fick för mig att äntligen genomföra ett projekt jag länge funderat på, nämligen att bygga en murad grill av lecablock på altanen vid köket. Ti em satte jag mig vid datorn och gjorde en ritning. det hela var mycket enkelt: Tag 18 st murblock 9x19x59 och stapla dem enligt skissen nedan. Jag får då en grillyta på 59x40 cm, det hela kostar ca 300 kr och väger 144 kg.Jag hittade en plåtbit i förrådet som hade ungefär de måtten och som jag skulle kunna ha som grillbädd. Den var dock lite längre, men det var bara att böja upp den. Problemet var sedan grillgallret. Kl fem åkte jag till Bauhaus på Torp i Uddevalla och hittade ett där med måtten 60x40 cm! 199 kr! Perfekt. På hemvägen svängde jag in på Byggmax i Uddevalla och lastade in 21 murblock av lecabetong i bilen. Kom nämligen på att jag skulle göra den ett lager högre. 2 timmar senare hade jag staplat upp dem på altanen, men insåg att det behövdes nog lite murbruk mellan dem. Dessutom måste sidorna flyttas ut en bit för att jag skulle kunna få in grillgallret. Nästa dag åkte jag in till Byggcenter i Trollhättan och köpte en säck cementbruk klass B. Jag hällde ut den i skottkärran och hällde på 4 liter vatten, allt enligt bruksanvisningen. Lade ett skyddspapper på altanen för att bruk inte skulle fastna där. Sedan lade jag bruk på i princip alla horisontella ytor som möttes. samt mellan eldstaden och dess sidor. Dessiutom skruvade jag fast två spikbeslag i första och andra lagret på väggarna för att hålla hop det ännu bättre. Jag tänkte förståss inte på att prova om gallret gick in förrän jag kommit till andra lagret och då blev jag tvungen att banka ut det understa en bit. Jag murar hellre än bra men till sist blev resultatet så här:Jag var klar lagom till lunch. Alltsomallt toh det ca 6 timmar att göra, inkl transporttid. Kostnaden blev ca 600 kr. Vad som måste göras innan vintern är dock att putsa sidorna, så det inte kommer in vatten och spränger den när det fryser. Alternativt att jag täcker den med en presenning...Så här ser den ut när den varit använd några gånger. Plåten är böjd så det finns lite kanter och gallret vilar på sex stycken skruvar jag skruvat in i lecablocken. Man kan ha det på tre olika höjder.
 
January 14, 2008
 
Julkort07. Mitt julkort 2007 föreställande mitt hus i vinterskrud. Togs omkring 20 jan 2007
Julkort07. Mitt julkort 2007 föreställande mitt hus i vinterskrud. Togs omkring 20 jan 2007
 
Dscf7117. Soluppgång tidig januari 2008 sedd från min balkong  Finepix F11
Dscf7117. Soluppgång tidig januari 2008 sedd från min balkong
 
Dscf7165. Avslutningskrevaden vid fyrverkeriet vid Hojums kraftstation i Trollhättan nyårsdagen 2008 (det började 5 över tolv)  Finepix F11
Dscf7165. Avslutningskrevaden vid fyrverkeriet vid Hojums kraftstation i Trollhättan nyårsdagen 2008 (det började 5 över tolv)
 
Solyse. En solnedgång i havsbandet (nåja, ute vid Lysekil) taget i oktober 2007
Solyse. En solnedgång i havsbandet (nåja, ute vid Lysekil) taget i oktober 2007
Feedback